Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Mijn hond laat scheten: Hoe kan ik helpen?

De scheten van je hond ontstaan in het laatste deel van de dikke darm. Bacteriën zetten hier voedingsstoffen die niet goed worden verteerd om in gassen die de hond in de vorm van windjes naar buiten brengt. Deze onaangename geur in huis kan heel vervelend zijn. Nog belangrijker is dat het bij je hond ook buikpijn kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is.

Kan mijn hond scheten laten door verkeerde voeding?

Voeding kan heel goed de oorzaak zijn. Als een hond niet goed reageert op voeding dan is de kans namelijk groot dat je hond ook scheten laat. Daarom is voeding ook één van de belangrijkste aandachtspunten als je hond veel last heeft van winderigheid. Belangrijk is om te achterhalen wat de trigger in het voer is die zorgt voor het probleem. Een eiwitbron in het hondenvoer is vaak een oorzaak. De eiwitbronnen die in het meeste voer gebruikt worden zijn kip, rund, lam, eend en zalm. Ook kan het zijn dat je hond slecht kan tegen bepaalde granen en gluten die in een brok zijn verwerkt.

Aangezien geen hond gelijk is, moet je soms even zoeken wat de trigger is. Wij adviseren dan om een eiwitbron te geven waar je hond nog niet bekend mee is en verder ook geen enkele andere eiwitbron te geven, dus ook geen snoepjes. Met zo’n eliminatiedieet kan in veel gevallen de oorzaak worden gevonden en is er een oplossing: mono-proteïne hondenvoer.

Laat mijn hond scheten omdat ik net ben veranderd van voer?

Soms moet je hond even wennen als je overschakelt naar ander voer. Dit kan de eerste dagen zorgen voor wat meer winden dan normaal. Na een paar dagen moet dit wel verdwijnen omdat het voer anders niet geschikt is voor jouw hond. Sowieso is het altijd verstandig om in 4 a 7 dagen geleidelijk over te schakelen door te mengen.

Mijn hond eet heel snel. Kan dit zorgen voor scheten?

Is jouw hond zo gek op eten dat hij niet weet hoe snel hij het naar binnen moeten werken. “Zo dit hebben we weer binnen, klaar voor meer” zie je ze denken. Door het schrokken komt er veel valse lucht in de maag. Deze lucht maakt een reis door de slokdarm, maag en darmen om je vervolgens onaangenaam te verrassen met een stevige scheet. Hieronder een aantal tips om dit te voorkomen:

  • biedt meerdere kleinere porties per dag aan;
  • geef het voer in een anti-schrokbak;
  • geef je hond geen eten met andere honden erbij;
  • zet de voerbak iets hoger op een standaard.

Welk voer kan ik het beste geven als mijn hond veel scheten laat?

Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven. Het is belangrijk om eerst uit te vinden welke eiwitbron of aanvullende middelen in het voer de trigger geven. Onze adviseurs hebben de ervaring dat de meeste honden positief reageren op de volgende producten.

Advies

Wil je graag advies? We zijn dagelijks bereikbaar in de Live Chat, rechtsonderin beeld.