Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Vitamines en mineralen in hondenvoer

Veel mensen beginnen de dag met een multivitamine om ervoor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Tekorten kunnen namelijk zorgen voor allerlei vervelende klachten. Maar hoe zit dat nu bij honden? Welke vitamines en mineralen hebben honden nodig? Hoe kunnen we er zeker van zijn dat ze alle vitaminen en mineralen binnen krijgen? 

Hondenvoer is de basis voor een gezonde hond

De voeding van honden is de basis van een goede gezondheid en kwaliteit van leven. En ja; honden hebben vitamines en mineralen nodig om goed te groeien en gezond te blijven. 

Hoewel honden vitamines en mineralen nodig zijn is een supplement in de meeste gevallen niet nodig. Als een hond kwaliteitsvoer eet dat gemaakt is van gezonde en voor honden geschikte ingrediënten, zullen de vacht en ogen glanzen en zal de hond voldoende energie hebben. Als de vacht dof is of de hond lusteloos lijkt, zijn supplementen niet de eerste stap. Een bezoek aan de dierenarts is op zijn plaats. Als de dierenarts een aandoening uitsluit, is het tijd om te overwegen om van voer te veranderen. Maar om de beste optie te kiezen, moet je eerst weten welke vitamines en mineralen honden nodig hebben.

Wanneer kan een voedingssupplement zinvol zijn?

Wanneer er sprake is van ziekte of een verlaging van de weerstand kan een voedingssupplement zinvol zijn. Denk er wel om dat je geen multivitamines geeft die zijn ontworpen voor mensen. De hoeveelheden en de balans van vitamines en mineralen komen niet overeen met de verhoudingen die een hond nodig is. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor honden. 

Welke vitamines hebben honden nodig?

Honden hebben het hele scala aan vitamines en mineralen nodig. Het zijn de hoeveelheid en het verhouding die cruciaal zijn voor hun welzijn. Dat is één van de redenen waarom het voor de meeste honden beter is om droog hondenvoer van hoge kwaliteit te kopen dan om thuis te proberen hun voer klaar te maken. Met behulp van duurzame ingrediënten kan een fabrikant van hondenvoer ervoor zorgen dat het dieet alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn. Daarnaast voegt de fabrikant soms nog extra vitamines toe die de hond specifiek nodig heeft.

Vitamine A:  bevordert een gezonde groei en een sterk immuunsysteem, evenals een goed gezichtsvermogen. Maar als een hond teveel vitamine A krijgt, kan dit uiteindelijk leiden tot gewrichtsschade en stijfheid. Een schadelijk overschot aan vitamine A wordt veroorzaakt door te veel orgaanvlees te voeren of overmatige hoeveelheid supplementen.

De B-vitamines:  spelen allemaal een belangrijke rol. Pantotheenzuur en thiamine zijn essentieel voor de stofwisseling, terwijl vitamine B6 essentieel is voor het zenuwstelsel en de functie van rode bloedcellen. Alle B-vitamines zijn oplosbaar in water, waardoor overdosering zelden gebeurt.

Vitamine C:  is een antioxidant die in tegenstelling tot mensen door honden zelf wordt aangemaakt in de lever. Net als B vitamines is vitamine C oplosbaar in water, maar een oversschot kan blaas- of nierstenen veroorzaken. Tenzij de dierenarts het specifiek adviseert, hebben honden geen aanvulling van vitamine C nodig.

Vitamine D:  ondersteunt gezonde botten en tanden. De D-vitamines kunnen in een overschot zorgen voor nierfalen. 

Vitamine E:  dragen bij aan gezondheid van ogen en spieren, de celfunctie en de vetstofwisseling. Het is een belangrijke antioxidant die wordt voorkomt in groene bladgroenten. Aan veel droog hondenvoer is vitamine E toegevoegd om het voer goed te kunnen bewaren. Daarom is aanvulling zelden nodig.

Welke mineralen hebben honden nodig?

Natuurlijk hebben honden ook mineralen nodig, voor het gemak verstaan we hier ook sporenelementen onder. Het verschil tussen beide zit in de mate waarin de hond behoefte heeft aan aanvulling. Van mineralen heeft een hond meer nodig dan van sporenelementen. Dat wordt vaak over het hoofd gezien in een discussie over welke vitamines en mineralen honden nodig hebben. 

Calcium: is essentieel voor sterke botten en gezonde tanden en voor een goede hartfunctie. Een overschot aan calcium kan gevaarlijk zijn. Het kan leiden verstopping , blaasstenen, afwijkingen in de botten nieraandoeningen. Daarom wordt afgeraden om honden zonder dierenarts te raadplegen zomaar calciumsupplementen te geven.

 Ijzer: Een laag ijzergehalte bij honden kan leiden tot bloedarmoede, net als bij mensen. Maar bij honden wordt bloedarmoede meestal veroorzaakt door een ander gezondheidsprobleem. Vermoeidheid en bleek tandvlees zijn de meest voor de hand liggende tekenen van bloedarmoede bij honden. Als de hond droog hondenvoer van een kwaliteitsmerk eet, krijgt hij voldoende  ijzer binnen

Koper: essentieel om uw hond te helpen ijzer te absorberen. Als de hond droog hondenvoer van een kwaliteitsmerk eet, krijgt hij voldoende  koper binnen

Zink: ondersteunt een gezond immuunsysteem en schildklier bij honden.