Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Hond eet poep

Als een hond poep eet noemen we dit met een mooie term “coprofagie”. Coprofagie is gedrag wat veel honden vertonen. Meestal zien we dat vooral jonge honden dit gedrag vertonen en dat het op latere leeftijd niet meer aan de orde is. Ook komt het veel voor bij opvanghonden die voorheen op straat hebben geleefd.

Wat is de reden dat mijn hond poep eet?

Wat de reden is dat sommige honden hun eigen ontlasting of dat van andere honden opeten is vaak moeilijk te achterhalen. Hieronder noemen we een aantal mogelijke oorzaken. 

  • In de meeste gevallen is er geen echte oorzaak, maar slechts onschuldig gedrag.
  • Sommige honden hebben een tekort aan eiwitten. Mocht er sprake zijn van een tekort eiwitten dan heeft je hond meerdere klachten. Een eiwittentekort zorgt namelijk voor een slechte algehele conditie en weerstand. Bij jonge honden kan het zelfs tot groeiachterstand leiden.
  • Pups die vaak alleen zijn geweest eten bij eenzaamheid soms hun eigen ontlasting.
  • Door het bestraffen van het eten van poep. Vaak zie je dat honden hierdoor nog sneller een drol tot zich nemen.
  • Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot een verhoogde eetlust waardoor honden ook geneigd zijn om ontlasting te eten.
  • Het geven van voer van een matige tot slechte kwaliteit kan tot gevolg hebben dat honden te weinig voedingsstoffen binnen krijgen.

Wat moet ik doen als mijn hond poep eet?

Belangrijk is om eerst te achterhalen wat de oorzaak is dat je hond poep eet. Slechts een klein percentage van de honden eet poep door een medische oorzaak of een tekort aan voedingsstoffen. Heb je dit vermoeden, dan is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen of een voerspecialist te raadplegen.

Als het poep eten gedrag gerelateerd is dan is het belangrijk om als eigenaar het juiste gedrag te vertonen. Het is namelijk heel menselijk om bij elke hoop poep die je hond tegenkomst angstvallig te proberen te voorkomen dat hij deze opeet. Toch is dit juist het gedrag van je niet moet vertonen. Heb je dit al geprobeerd? Dan heb je vast gemerkt dat dat je hond het nog sneller opeet. De reden hiervoor is dat hij jou ziet als een concurrent in het eten van poep. Uit menselijk oogpunt een rare gedachte maar voor je hond heel logisch.  

Ook kan het zijn dat je hond hiermee aandacht probeert te krijgen. Straf je je hond dan kan dit aanleiding zijn om het gedrag in stand te houden. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. 

Giardia kan een gevaar vormen bij het eten van poep 

Vooral pups zijn geneigd om ontlasting van andere honden te eten. Hiermee loopt je hond de kans om besmet te raken met een giardiaparasiet. Giardia is een veel voorkomende maag-darmparasiet. Je ziet dat deze veel voorkomt bij pups en bij honden met een verminderde weerstand. Honden die het hebben voelen zich vaak niet lekker en hebben last van diarreeklachten. Deze parasiet is zeer besmettelijk en dus belangrijk om goed te letten op de eventuele klachten van je hond na het eten van poep. 

Hoe voorkom een tekort aan voedingsstoffen bij mijn hond?

Alhoewel het meeste voer in Nederland voldoende voedingsstoffen bevat zit er toch best veel verschil in hondenvoer.  Belangrijk is om te letten te letten op de drie belangrijkste nutriënten voor honden namelijk eiwitten, koolhydraten en vetten. Hieronder leggen we uit waarom deze zo belangrijk zijn. 

Eiwitten 

Een hond kan niet zonder eiwitten omdat deze noodzakelijk zijn voor de opbouw van spieren. Ook tijdens de groei van een hond zijn deze enorm belangrijk o.a. voor het herstel en de instandhouding van lichaamscellen en het afweersysteem. Het meeste hondenvoer bevat vlees of vis als eiwitbron. 

Vetten 

Vet is een belangrijke bron van energie voor je hond. Je herkent ze vaak onder de benamingen Omega 3 en 6. Krijgt een hond te weinig vet, dan kan dit leiden tot een vitaminetekort. Vaak zie je dit terug in de huid en vacht van je hond die dof wordt.

Koolhydraten 

Koolhydraten zorgen voor energie en de vezels zorgen voor een goede vertering. In de meeste soorten hondenvoer worden granen gebruikt als energieleverancier. De meeste honden kunnen granen goed verteren. In andere gevallen kan men kiezen voor graanvrije voeding met andere bronnen die voldoende koolhydraten bevatten.