Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Ontlasting hond: Wat is normaal?

De ontlasting van je hond kan je meer vertellen dan de meeste mensen beseffen. De vorm, kleur en hoeveelheid geven aan of het voer wat je geeft geschikt is voor jouw hond. Ook geeft het je inzicht in de gezondheid en spijsvertering van je hond. Belangrijk dus om de ontlasting van je hond dagelijks goed in de gaten te houden.

Wanneer heeft de ontlasting van mijn hond aandacht nodig?

Sommige dingen liggen voor de hand. Als je hond diarree heeft, dan heeft dit vaak te maken met klachten aan de maag en darmen doordat je hond iets verkeerds heeft gegeten.

Daarnaast is voer één van de belangrijkste factoren die bepalend is voor de ontlasting van honden. Diarree wordt vaak getriggerd door een (dierlijke) eiwitbron in het voer. Ook kan de overschakeling naar ander voer tijdelijk zorgen voor dunne ontlasting. Het is daarom belangrijk om het voedsel geleidelijk te veranderen en te mengen met het oude voer. Als de hond toch nog last heeft maagklachten, dan is het nog belangrijker om de overstap nog geleidelijker (lees langzamer) te laten verlopen.

Ook is het belangrijk om op de kleur van de ontlasting te letten. De kleur kan namelijk iets zeggen over een medische aandoeningen zoals leverproblemen, darmbloedingen of een probleem met de alvleesklier. In dit geval is ons advies om contact op te nemen met je dierenarts.

Hoe kan ik de ontlasting van mijn hond beoordelen?

Drie factoren kunnen je inzicht geven in het welzijn van je hond. Belangrijk is om aandacht te besteden aan de vorm, kleur en de hoeveelheid van de ontlasting. Wanneer je dagelijks checkt dan weet je wat normaal is voor je hond en zul je veranderingen sneller opmerken.

Vorm van de ontlasting hond

De ontlasting van je hond moet goed van structuur zijn, maar niet te hard. Dunne ontlasting kan duiden op een darmirritatie zoals een infectie, terwijl zeer harde ontlasting op obstipatie duidt. Ook kan het te maken hebben met het voer zoals eerder beschreven. Het is niet alarmerend als je hond af en toe een stoelgang heeft die te dun of te hard is. Vertrouw je het niet omdat je hond ook andere klachten als sloomheid en koorts heeft; dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Kleur ontlasting hond

  • Lichtbruin tot donkerbruin is de kleur van gezonde, normale ontlasting.
  • Groene ontlasting kan, in tegenstelling tot stukjes gras in de ontlasting, wijzen op een ernstige darminfectie of vergiftiging. Ook kan het worden veroorzaakt door een galblaasprobleem.
  • Helderrood of roze kleur in de ontlasting is meestal bloed en duidt ook op een ernstig probleem.
  • Zeer donkere ontlasting wijst op een bloeding hoger in het darmkanaal.
  • Gele of oranje ontlasting is vaak een teken van een leverprobleem.

Heeft je hond een vreemde kleur ontlasting neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Hoeveelheid ontlasting hond

De hoeveelheid ontlasting is niet alleen gerelateerd aan hoeveel je hond eet, maar ook aan wat hij eet. Heel goedkoop hondenvoer met veel onverteerbare vulling levert veel meer afval op dan hondenvoer van een hoge kwaliteit.

Voedselallergie hond

Een veel voorkomend oorzaak voor afwijkingen in de ontlasting zijn een voedselallergie of -intolerantie. In dit geval is het belangrijk om uit te zoeken waar je hond een negatieve reactie op geeft. In de meeste gevallen zit de trigger in een dierlijke eiwitbron of vulmiddelen die in het voer worden gebruikt zoals granen en mais. Op voorhand is niet te zeggen waar jouw hond het beste op reageert daarom zoeken we graag met jou naar het meest geschikte voer.

Advies geschikt hondenvoer

Onze ervaring is dat honden met een allergie in de meeste gevallen goed reageren op de onderstaande producten:

Go Native zalm hondenvoereend en rijst hondenvoerLam Rijst Premium hondenvoer

Wil je persoonlijk contact om het juiste voer te kiezen? We helpen je graag.

Stuur een mail of neem contact op via de chat rechtsonder beeld.