Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Help mijn hond heeft last van verharen

Al die hondenharen die door het huis dwarrelen. Komt dit je bekend voor? Ook van die kleine haartjes die vast blijven zitten in je meubels of tapijt zijn uiterst irritant. Daarom is het fijn als de periode van rui zo snel mogelijk voorbij is. Maar hoe bereik je dat?

Kan ik het verharen van mijn hond voorkomen?

Nee! De rui is een natuurlijk verschijnsel dat erbij hoort. Het ene ras heeft er meer last van dan het andere. Er zijn ook hondenrassen die het hele jaar door verharen of onregelmatig. Deze vorm van verharing noem je mozaïekverharing. Bij de meeste honden zie je dat ze in het voor- en najaar verharen. Deze periode duurt ongeveer 6 tot 10 weken en noem je blokrui. Je kunt dus niet voorkomen dat je hond gaat verharen. Wel kun je het proces van verharen wel versnellen en/of verminderen. 

Wat kan leiden tot overmatige verharing van honden?

Als je een normale rui van je hond hebt meegemaakt, dan weet je wat normaal is voor jouw hond. Wanneer je merkt dat je hond meer haar verliest dan normaal, slecht in de vacht komt te zitten of zelfs kalen plekken heeft, dan moet je opletten Het kan zijn dat er sprake is van een onderliggende gezondheidsprobleem. Om dit uit te sluiten is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Overmatige verharing kan ook veroorzaakt worden door spanning of een overmatige reactie op het voer. Als er sprake is van een reactie op het voer dan zit de trigger in een eiwitbron of in de granen/gluten in het voer. Wij helpen je graag om het probleem te analyseren. 

Hoe heeft hondenvoer invloed op de verharing van mijn hond?

Wij hebben hondenvoer wat speciaal is ontwikkeld om de vacht van honden te ondersteunen. Als je hond gevoelig is voor een bepaald soort eiwit in de brok dan adviseren wij te kiezen voor hondenvoer waar maar 1 eiwitbron in zit waar de meeste honden geen overgevoeligheidsreactie op geven. Een aanrader is dan Engage zalm. Zalm is een eiwitbron met de belangrijke omega vetzuren. Hierdoor geef je een eiwitbron waar honden vaak goed op reageren en het heeft ook nog eens een positief effect op de vacht van je hond. 

Weet je zeker dat er sprake is van een overgevoeligheid op granen/gluten dat is het raadzaam om te kiezen voor de Go Native Zalm. 

Wat kunnen supplementen betekenen voor verharing van mijn hond?

Een langdurig tekort aan omega vetzuren kan zich uiten in kale plekken, een vette vacht maar ook in haaruitval. Supplementen die bijdragen aan verminderde haaruitval zijn zalmolie en schapenvet. Zalmolie bevat de belangrijke omega vetzuren, lees voor meer achtergrondinformatie het artikel over zalmolie. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D. Beide vitamines zijn essentieel voor een gezonde vacht. Zowel de zalmolie als schapenvet zijn verkrijgbaar in een vloeibare variant waardoor je het gemakkelijk over het voer kunt toedienen. Vergeet niet dat beide supplementen bedoelt zijn als toevoeging aan het normale rantsoen en dat het geen vervanging is.