Heeft je hond Giarda dan is dit erg vervelend. Pups en honden met een verminderde weerstand zijn vaak de dupe van deze vervelende parasiet. In een besmette omgeving is het moeilijk om deze parasiet goed te bestrijden. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan.
Het is een veel voorkomende parasiet die voorkomt in het maagdarmstelsel. Het komt niet alleen voor bij honden maar ook bij andere diersoorten en mensen. Bij honden kunnen we zelfs stellen dat het de meest voorkomende darmparasiet is. Toch heeft niet elke hond last van klachten. Sterker nog: de meeste honden krijgen helemaal geen klachten bij Giardia. In de meeste gevallen krijgen alle honden met een verminderde weerstand en pups last van Giardia in de vorm van diarree.
Een hond kan de parasiet oplopen in een besmette omgeving. Een pension is hier een goed voorbeeld van. Een Giardia kan lang overleven in een besmette omgeving. Ook is de kans groot dat je hond besmet raakt door het eten van uitwerpselen van andere honden of katten. Zelfs het likken aan de poten kan zorgen voor een besmetting. Neem jezelf dus niks kwalijk als je hond de parasiet heeft opgelopen want dit kan al snel.
Zoals hierboven al aangegeven krijgen niet alle honden klachten van een Giardia besmetting. De honden die ziek worden zijn meestal honden met een verminderde weerstand of pups. Heeft je hond klachten? Dan kan zich dit uiten in de volgende klachten:
Het vervelende met Giarda is dat de symptomen kunnen verdwijnen om daarna toch weer terug te komen. De parasiet is dan nog steeds in het lichaam van je hond actief, maar het geeft geen klachten. Belangrijk is dus om de parasiet grondig aan te pakken om te voorkomen dat de weerstand van je hond verder zal afnemen. Andere ziektes hebben dan gemakkelijk de kans om toe te slaan.
Heb je het vermoeden van een Giardia besmetting? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Aan de hand van een ontlasting onderzoek kan er worden bepaalt of er inderdaad sprake is van een besmetting. Vaak heb je dezelfde dag nog uitslag. Is de uitslag positief, dan is het belangrijk om de hond zelf en de omgeving te behandelen.
Behandeling van de hond
De dierenarts zal waarschijnlijk Panacur voorschrijven als medicatie. De dierenarts zal uitleggen hoe je dit moet toedienen. Heb je nog meer honden in je huishouden, dan is het verstandig om deze ook Panacur te geven. Gezonde dieren kunnen de parasiet namelijk evengoed uitscheiden waardoor je kans hebt op herbesmetting. Omdat likken aan poten e.d. ook herbesmetting kan veroorzaken is het verstandig om je hond te wassen met een geschikte shampoo.
Behandeling van de omgeving
Vooral een koude en vochtige omgeving is de trigger voor een herbesmetting. Daarom is het wijs om voerbakken, speeltjes te wassen met kokend water. Daarnaast is het belangrijk om kleedjes, manden enz zovaak mogelijk te wassen. Het is even veel werk maar hiermee voorkom je een herbesmetting.
Een Giardia besmetting zorgt voor een grote aanslag op de maag en darmen van honden. Ook is het belangrijk dat de weerstand weer zo snel mogelijk wordt opgebouwd. Een goed werkende spijsvertering is daarbij essentieel. Als je hond een gevoelige spijsvertering heeft dan adviseren wij om te kiezen voor een hypoallergene brok met lam, zalm of haring als enige eiwitbron. Het bevat alle benodigde vitaminen en mineralen en is daarnaast licht verteerbaar. Vooral in het begin is het verstandig om de maaltijden te verdelen over de dag om een overbelasting op de maag te voorkomen. Ook is het verstandig om tijdelijk probiotica toe te voegen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Dan kun je contact opnemen met 1 van onze voedingsdeskundigen.