Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Mijn hond eet niet | Wat kan ik doen?

De voedertijd van een hond is normaal gesproken één van de hoogtepunten van hun dag. Toch kan het zijn dat je hond ineens stopt met eten. Helaas kan een hond moeilijk uitleggen waarom hij zijn voer niet meer wil. Daarom is het vaak zoeken wat de reden ervan is en nog belangrijker: wat kun je eraan doen.

“Waarom eet mijn hond zijn eten niet meer?” Dit is één van de meest frustrerende vragen die hondenbezitters hebben. Het is moeilijk om te achterhalen, omdat er veel oorzaken kunnen zijn. Gelukkig is de oorzaak in de meeste gevallen niet ernstig maar in een aantal gevallen is er toch meer aan de hand. De problemen kunnen variëren van gezondheidsproblemen, emotionele problemen of vervelen met hetzelfde voedsel. Om achter het probleem te komen is het belangrijk om te letten op het gedrag en de houding van je hond. Vergeet ook niet om goed naar de ontlasting van je hond te kijken omdat je hier ook belangrijke informatie uit kunt halen, lees onze andere blog Ontlasting hond, wat is normaal? Heb je het vermoeden wat de oorzaak kan zijn? Dan kun je hier actie op ondernemen.

Waarom eet mijn hond niet?

Wanneer je hond zijn eten laat staan, is het eerste wat je moet weten of hij is uitgekeken op het voer of dat er toch sprake is van een gezondheidsprobleem. Als hij tekenen vertoont van ziekte zoals rusteloosheid, braken of koorts, ga dan naar de dierenarts. Een medisch probleem uitsluiten is dus van groot belang. Als je eenmaal weet dat er geen sprake is van een ziekte, dan is het ook het gebit een aandachtspunt.

Gebit

Tandheelkundige problemen kunnen het eten van droogvoer voor je hond moeilijk maken. Oorzaken kunnen zijn, gebarsten of gebroken tanden en bloedend of gezwollen tandvlees. Laat daarom regelmatig de het gebit van je hond controleren.

Gedrag

Soms is er ook sprake van een emotioneel probleem. Als je meer dan een hond hebt let er dan op dat de ene hond de andere niet intimideerd. Zet het voer zo ver mogelijk uit elkaar. Alhoewel honden sociale wezens zijn, kunnen ze zeer concurrerend zijn als het gaat om voedsel. Sommige honden kunnen tijdens de voedertijd nog wel eens worden, we zien dit vaak bij jonge honden. Zorg dan voor een rustige plek.

Wat moet je vooral niet doen als je hond niet wil eten?

Van nature slaan honden maaltijden niet graag over tenzij er een onderliggend medisch probleem is. Als je hond niet wil eten, dan komen we vaak in verleiding om extra traktaties te geven en tafelresten. Dit kan een cyclus worden die je hond in feite beloont voor het niet eten. Het is dan heel verstandig om te stoppen met deze traktaties omdat je het probleem hiermee alleen maar erger maakt

Tips om je hond te laten eten

Beweging

Een stevige wandeling kan je hond ook helpen om de eetlust op te wekken. Veel honden hebben gewoon wat aanmoediging nodig.

Rotatiedieet

Veel kieskeurige eters kunnen blij worden van een rotatiedieet. Dit is een geweldige manier om je hond voldoende variatie te geven. De bedoeling is om elke drie of vier maanden of zelfs elke zes maanden te veranderen van voer. Ons advies is om dan voor voer te kiezen die goed op elkaar aansluiten. Ons advies is om te schakelen tussen de producten van de Go Native of de Engage. Beide productlijnen hebben meerdere smaakvarianten. Zo weet je dat je hond niks tekort komt in voedingsstoffen.