Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Voedingstips voor honden met een gevoelige spijsvertering

Sommige honden hebben een spijsverteringsstelsel dat snel verstoord is. Ze kunnen chronische dunne ontlasting hebben. Of ze moeten vaak overgeven of erg winderig zijn. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor deze problemen. Om het juiste voer voor jouw hond te vinden, moet je eerst weten wat er aan de hand is. Wanneer ziekte als oorzaak kan worden uitgesloten, is de vraag welke voeding goed is voor het spijsverteringsstelsel van de hond.

Sommige honden hebben voedselallergieën en -intoleranties. Voor die honden is het belangrijk om erachter te komen welk ingrediënt het probleem veroorzaakt en het vervolgens volledig uit hun dieet te verwijderen - inclusief beloningen als dat ingredient daar (mogelijk) in zit. Sommige honden hebben aan een slecht functionerende spijsvertering omdat ze nerveus of gespannen zijn. Meestal hebben ze alleen wat tijd en veel genegenheid en geruststelling nodig. Vooral bij herplaatsingshonden en uit het buitenland geredde honden zien we dit nog wel eens. Andere honden worden nerveus omdat ze hun energie niet kwijt kunnen omdat ze zich in een lawaaierige, hectische omgeving bevinden en daar niet tegen kunnen. Door wat veranderingen in huis aan te brengen, kunnen de zaken drastisch verbeteren.

De honden waar we hieronder verder op in gaan hebben gewoon een gevoelige buik. Hun baasjes moeten weten welk voedsel goed is voor het spijsverteringsstelsel van een hond.

Welke voeding is goed voor de spijsvertering van mijn hond?

Het antwoord op deze vraag is helaas niet voor elke hond hetzelfde. Wel zijn er een paar veelvoorkomende problemen waarmee je rekening moet houden om het juiste hondenvoer te kiezen voor jouw hond met een gevoelige buik. De etiketten op hondenvoer kunnen moeilijk te ontcijferen zijn, maar dit zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen.

Vezels - de juiste hoeveelheid vezels is belangrijk voor de spijsvertering van een hond. Te veel of te weinig kan problemen veroorzaken. Wat zijn vezels? Het is het onverteerbaar plantaardig materiaal en wordt op de etiketten ook wel aangeduid als ruwe celstof. Oplosbare vezels absorberen water terwijl de voedselbrij door de darmen beweegt. Deze vezels zorgen ervoor dat de ontlasting niet te los of te hard is, waardoor zowel diarree als constipatie wordt voorkomen. Onoplosbare vezels regelen de snelheid van voedsel dat door het spijsverteringskanaal beweegt. De juiste balans helpt om een ​​gezonde spijsvertering te behouden. Voor de meeste honden zouden vezels twee of drie procent van hun voedsel moeten uitmaken, hoewel sommige hondenvoer maar liefst tien procent bevat. Informatie hierover vind je op elk etiket van het voer; vermeld als (ruwe) vezels of ruwe celstof.

Eiwitbron - Eiwit is een basiscomponent van het hondendieet. De bron van het eiwit is net zo belangrijk als de hoeveelheid. Vlees(soorten) vormen de meest voorkomende voedselallergenen voor honden. Als in het voer van jouw hond bijvoorbeeld rundvlees is verwerkt, probeer het dan eens te vervangen door voer met een ander eiwit, zoals kip, lam of vis. Minstens zo belangrijk is ook geen tussendoortjes te geven die wel rundvlees bevatten; ook al is het maar een heel klein beetje. Na zes weken zou je een verbetering moeten zien als dit het probleem was. Ook de kwaliteit van het eiwit is van belang. Zoek naar hondenvoer dat lokaal geproduceerd vlees gebruikt.

Vetgehalte - Honden hebben wat vet nodig in hun dieet. In de juiste hoeveelheid geeft het energie en geeft het wat glans aan hun vacht. Maar te veel vet kan problemen veroorzaken omdat het moeilijker te verteren is dan andere componenten van hun voedsel. Als je op zoek bent naar voer dat ‘zacht’ is voor de buik, zoek dan naar hondenvoer dat weinig vet bevat. Vet en olie mogen niet de hoofdingrediënten zijn in hondenvoer. Het aandeel vet vind je op het etiket als ruw vet of ruwe vetten en oliën. 

De kwaliteit van de ingrediënten is belangrijk. Een fastfoodburger biedt niet dezelfde voeding als een biefstuk, hoewel beide rundvlees zijn. Hetzelfde principe geldt voor hondenvoer. Zoek naar een merk dat lokaal geproduceerde, traceerbare ingrediënten gebruikt. Goed om te weten is dat een brok met een hoog aandeel vis algemeen een hoger percentage vet heeft dan een brok op basis van wild of pluimvee. 

Specifieke ingrediënten in hondenvoer: wat is goed en wat beter niet?

Wanneer je onderzoekt welk voedsel goed is voor het spijsverteringsstelsel van een hond, zul je allerlei ingrediënten tegenkomen. Allereerst is het goed om te weten dat je op een etiket het belangrijkste ingrediënt als eerste in de samenstelling vindt en het ingrediënt in de kleinste hoeveelheid als laatste. Sommige zijn goed, terwijl andere slechts een goedkope vulstof zijn die de spijsvertering van een gevoelige hond kan schaden. Kleurstoffen zijn een voorbeeld van een totaal overbodig ingrediënt. Honden maakt het niet uit welke kleur hun eten heeft. Conserveringsmiddelen zoals vitamine E zijn nodig om ervoor te zorgen dat het voedsel goed blijft. Maar er zijn veel andere ingrediënten in hondenvoer, en als je op zoek bent naar het best verteerbare voer, is het handig om te weten welke nuttig zijn.

Vlees en vis in hondenvoer

Lam is een geweldige eiwitbron voor honden met een gevoelige spijsvertering en vis is ook goed. Zuivelproducten hebben de neiging om de maag te irriteren. Ja, honden houden van kaas en zullen smeken om elk soort zuivelproduct, maar als de hond vatbaar is voor maagklachten, is het het beste voor hen om zuivel volledig te vermijden. Eieren kunnen heel goed zijn voor hun vacht, maar gebakken eieren bevatten veel vet. Gekookt is makkelijker voor de spijsvertering. Verrassend genoeg verdragen sommige honden rundvlees niet erg goed, dus als jouw hond een gevoelige buik heeft, is dit niet de beste keuze.

Plantaardige ingrediënten in hondenvoer

Pompoen is uitstekend geschikt voor honden met een gevoelige spijsvertering. Pompoen zit boordevol vezels, stabiliseert de spijsvertering en reguleert het vocht in de ontlasting. De gemakkelijkste optie is om een ​​voedsel of traktatie te vinden die pompoen bevat, zoals de Go Native Dental Super Sticks. Gember wordt alom geprezen vanwege de eetlustopwekkende werking; ook voor honden die vaak moeten braken. Bovendien draagt gember in het dieet bij aan een regelmatige ontlasting. Als je het dieet van uw hond wilt verbeteren, houd dan één belangrijk ding in gedachten. De voedingsmiddelen die goed zijn voor het spijsverteringsstelsel van een hond zijn gemaakt met verse, gezonde ingrediënten.

 

Bronnen

https://www.redmillspet.nl/here-are-the-best-dog-foods-for-poor-digestion/