Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?

Zoete aardappel voor mijn hond

Heerlijke en voedzame zoete aardappelen verschijnen steeds vaker op de menukaart van restaurants. Ook thuis maken steeds meer mensen gerechten met zoete aardappel, ook wel bataat genoemd. Als je er thuis van geniet, zie je misschien een paar grote, bruine ogen van je hond op je gericht, smekend om een stukje aardappel. Maar is het nu slim om je hond dan een stukje aardappel te geven?

Mag ik mijn hond zoete aardappel geven?

Ja, dit mag zeker! De smaak van zoete aardappel is ook enorm populair bij honden. Daar komt bij dat deze diep oranje knollen boordevol belangrijke vitamines zitten die zowel mensen als honden nodig hebben. Maar net als met veel andere voedingsmiddelen, moeten we oppassen dat we onze honden niet teveel van het goede geven. Dus een overdaad aan zoete aardappel is niet gewenst. 

Waarom is zoete aardappel gezond voor honden?

Het is onwaarschijnlijk dat de voorouders van onze hond zoete aardappelen uit de grond zouden graven, maar honden zijn alleseters. Hun spijsvertering is ingesteld om een verscheidenheid aan voedsel te eten. Honden zijn omnivoren in tegenstelling tot katten, die strikte carnivoren zijn. Zoete aardappelen zijn een bron die honden verschillende essentiële voedingsstoffen biedt.

 

Vezels – sommige honden zijn gevoelig voor dunne ontlasting. Zoete aardappel is een geweldige bron van vezels. Een beetje zoete aardappel kan precies nodig zijn om te zorgen voor vaste ontlasting. Houden de problemen van je hond aan? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.  

 

Vitamine A – Vitamine A in zoete aardappel ondersteunt zowel het gezichtsvermogen van honden als het zenuwstelsel, spieren, huid en vacht. Door af en toe een beetje zoete aardappel aan dieet toe te voegen, kunnen ze er goed uitzien en goed zien.

 

Calcium – Vooral grote honden en oudere honden hebben veel calcium nodig voor sterke, gezonde botten. Een goede botgezondheid is essentieel voor een gelukkige oude dag. Ter vergelijking met normale aardappel bevat zoete aardappel vier keer zoveel calcium.

 

IJzer - Dit mineraal is van fundamenteel belang voor de gezondheid van honden en mensen. Het zorgt ervoor dat ons bloed rijk is aan zuurstof. Een laag ijzergehalte bij honden is zelden te wijten aan voedingsproblemen, omdat hun dieet voornamelijk uit vlees bestaat. Als een hond een gezondheidsprobleem heeft gehad waardoor zijn ijzergehalte is gedaald, kan zoete aardappel een smakelijke manier zijn om het weer op te bouwen.

 

Is teveel zoete aardappel schadelijk voor honden?

Teveel zoete aardappel is niet goed voor een hond en kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere rassen. Het grootste risico bestaat erin dat honden hartproblemen kunnen krijgen.

Hoe kan ik mijn hond het beste zoete aardappel toedienen?

Dit doe je door te kiezen voor kwaliteitshondenvoer en speciaal ontwikkelde hondensnacks op basis van zoete aardappel. Heeft je hond last van dunne ontlasting? Dan is graanvrij hondenvoer met een veilige hoeveelheid zoete aardappel zeker aan te raden. Raadpleeg wel altijd eerst je dierenarts om medische problemen uit te sluiten. In sommige gevallen zal het voedsel van de hond het probleem zijn, vooral als ze een voedselintolerantie hebben. Voor deze honden kan een voer zoals Go Native Salmon of Haring een ideale optie zijn.