Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Waar ben je naar op zoek?


Vind artikel in Achtergrondinformatie op tag

Zo ondersteunt goed hondenvoer de gewrichten van honden

Gezonde gewrichten zijn belangrijk voor de hond om pijnvrij te kunnen bewegen. Dit geldt voor zowel puppy’s als oudere honden. Helaas krijgen de meeste honden toch vroeg of laat last van gewrichtsproblemen. De balans tussen voeding en beweging kan hierin een belangrijke rol spelen.

Puppy’s

De ontwikkeling van gezonde gewrichten begint al vanaf de geboorte. Het is belangrijk dat de pup de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Voor een goede ontwikkeling van de botten is de juiste calcium-fosfor verhouding nodig. Voer dat specifiek voor puppy’s is ontwikkeld houdt rekening met de voedingsbehoeften van de pup. Daarnaast is het heel belangrijk dat de pup niet te veel of te weinig voedsel binnen krijgt, omdat dit de groei van de botten en gewrichten ook beïnvloedt. Vooral bij grotere hondenrassen zie je een groeispurt ontstaan bij te veel voer, extra vitamine D of extra calcium. De botten en gewrichten worden hierdoor weker. Vaak zie je bij deze honden aandoeningen zoals heupdysplasie (HD) en osteochondrose ontstaan.

Overgewicht van honden oorzaak slijtage gewrichten

Er is een directe relatie tussen overgewicht en slijtage van de gewrichten van de hond. Wanneer een hond overgewicht heeft door te veel voeding in combinatie met te weinig bewegen dan is de belasting op de gewrichten vele malen groter dan bij een hond met normaal gewicht. Door de extra belasting zullen de gewrichten sneller slijten en er kan artrose ontstaan. Hierdoor zal de hond pijnlijk bewegen, waardoor hij nog minder wil bewegen en dus meer zal aankomen. Daarnaast wordt er in de vetcellen een stof geproduceerd die ontstekingsreacties in de gewrichten kan geven. Dus wanneer de hond eenmaal overgewicht heeft, zullen de problemen snel verergeren. Als het lukt om de hond af te laten vallen, zal dit de pijn verlichten omdat de belasting veel minder is. Dit kan het makkelijkste worden bereikt door minder brok te voeren, de hond nooit met de pot mee te laten eten en te kiezen voor een brok met een lager vet- en energiegehalte.

Aangepaste voeding bij artrose

Bij artrose worden vaak pijnstillende ontstekingsremmers (NSAID) gegeven. Helaas heeft dit veel bijwerkingen, zoals maagproblemen. Natuurlijke voedingssupplementen om de gewrichten te onderhouden kunnen daarom een beter alternatief zijn. De juiste voedingsstoffen kunnen de gewrichten preventief beschermen en beschadigde gewrichten pijnvrij en zo gezond mogelijk houden. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten daarvan op de gewrichten. Hiervan is een deel van het onderzoek gebaseerd op resultaten bij mensen, maar ook bij honden wordt steeds meer onderzoek gedaan. De honden lijken echter wel beter op supplementen te reageren dan mensen.  

Glucosamine en chonroïtine voor de gewrichten van honden

Glycosaminoglycanen, zoals glucosamine en chondroïtine, vormen een belangrijk bestanddeel van het kraakbeen in onder andere de gewrichten. Door het innemen van glycosaminoglycanen kan de gewrichtspijn minder worden, het kraakbeen weer verbeteren en de gewrichtsvloeistof normaliseren. Glucosamine komt altijd voor in een mengsel, vaak  glucosamine-hydrochloride of glucosamine-sulfaat. Glucosamine-hydrocloride bevat het meeste glucosamine, maar uit onderzoek blijkt glucosamine-sulfaat het meest efficiënt. Chondroïtine lijkt op glucosamine, maar waar glucosamine de grootste rol speelt in de aanmaak van nieuw kraakbeen is chondroïtine ook heel belangrijk voor het bindweefsel rondom het gewricht. Deze twee stoffen worden vaak in combinatie gevonden in supplementen. Onderzoek heeft laten zien dat een supplement met de combinatie van deze twee stoffen sneller en beter wordt opgenomen.

Vitamine C

Daarnaast kunnen antioxidanten zoals vitamine C, E, Selenium, MSM (Methylsulfonylmethane) ook helpen bij artroseklachten. MSM is een natuurlijke zwavelverbinding en komt in hoge concentraties in botten en gewrichten voor. Het helpt bij de vorming van bindweefsel en collageen. Omega-3 vetzuren uit zeewier, vis en de Groenlipmossel bevatten eicosapentaeenzuur (EPA), hiervan is bekend dat het gewrichtsontstekingen kan remmen en afbraak van kraakbeen tegen kan gaan. De groenlipmossel bevat ook een hoog percentage glycosaminoglycanen.

 

 

Bronnen: